Zájezd do Norimberku

V pátek 1.12. 2023 se uskutečnila jednodenní exkurze v Norimberku. Exkurze se zúčastnily německé třídy vyššího gymnázia v doprovodu paní profesorky Maděrové, pana profesora Zezuly a pana profesora Lesáka.

Odjíždělo se v 5:45 z náměstí I. P. Pavlova autobusem. Naším průvodcem byl pan Kafka, který s sebou vzal i svého psa Bohouška. Cestou jsme zastavili před německými hranicemi na benzínové pumpě Svatá Kateřina. Po dvacetiminutové pauze jsme se opět vydali na cestu a zastavili jsme až v Norimberku.

První nás čekala návštěva muzea nacismu. Expozici jsme si mohli sami volně prohlédnout. Po 45 minutách jsme se vrátili do autobusu, který nás odvezl do centra města. Na dvanáctou hodinu jsme měli objednanou prohlídku historického hradu. Vystavovali tam například originál norimberské koruny, různé spisy a zbraně.

Po prohlídce jsme zamířili k domu Albrechta Dürera, kde byla vystavena jeho umělecká díla. Nacházely se tam i místnosti, ve kterých sám žil.

Po prohlídce Dürerova domu jsme se přesunuli na hlavní náměstí, kde se každoročně v období adventu koná tzv. Christkindelsmarkt. Po celém náměstí byly rozestavěné stánky s ručně vyráběnými výtvory, se svářeným vínem a norimberskými klobásami. Tam jsme měli rozchod zhruba dvě a půl hodiny. Mohli jsme si samostatně projít trh a zbytek historického centra Norimberka.

V 16:30 jsme autobusem odjížděli z centra. Před návratem do prahy jsme nás však čekala ještě návštěva perníkárny. Zaměstnanci nás mile přivítali, nabídli nám perníček a kávu a pustili nám krátký film o výrobě místního perníku. Po skončení filmu jsme si mohli jít koupit krabici nebo sáček perníků.

Když měli všichni nakoupena, mohlo se vyrazit na cestu do Prahy. Na náměstí I. P. Pavlova jsme dorazili kolem desáté hodiny večer.