Matematicko-fyzikální kurz

V odpoledních hodinách v neděli 24. 3. se studenti vyšších ročníků vydali na cestu na matematicko-fyzikální kurz, jež se konal ve středisku DDM v Lhotce u Mělníka. Tento kurz probíhal až do středy a během něj jsme byli rozděleni do 3 týmů, ve kterých jsme společně plnili úlohy, které nám zadali učitele nebo i ostatní týmy.

První večer jsme vymysleli jména našich týmů a erby. O názvech týmů by se dalo říct, že byly velmi originální – X Æ A-12, Klobásy a CCC. Dále nám byl zadán úkol, kterému jsme se měli věnovat ve volných chvílích, a to postavit most z placatých špaget, aneb linguine a lepidla, který měl přesně stanovené minimální rozměry. Při plánovaní toho, jak bude náš most vypadat, jsme se setkali s problémy jako třeba neúkojná chuť na špagety, takže člověk mohl často zaslechnout chroupání neuvařených špaget, nebo návrhy, že špagety uvaříme a sníme.

Druhý den jsme zahájili hrami, abychom se zahřáli, protože počasí nám zrovna nepřálo. K poledni pak bylo tepleji, a tak jsme hráli hru nesoucí název Kubb. Odpoledne jsme běhali po okolí a snažili se najít čísla, za která jsme výměnou od profesorů dostali šifry, které jsme museli vyřešit, abychom dostali nápovědu k „hlavní šifře“. Během večerního programu se hrály společenské hry a následovně stavěly mosty.

Třetí den jsme se celé dopoledne snažili vymyslet 6 šifer pro jiný tým, které jsme měli poschovávat na trase, již jsme také vymysleli, a ke které jsme vytvořili mapu. Odpoledne jsme pak obdrželi mapu s trasou od jiného týmu, hledali šifry, následně se pak s nimi velmi dlouho trápili, protože některé se podařilo udělat opravdu těžké. Naše trápení však bylo zmírněné, když jsme našli odměnu ve formě čokolády, ke které jsme ale nejdříve museli poskládat další mapu. Večer jsme hráli stolní hry, zatímco někteří jedinci u toho pojídali pizzy, které si objednali v restauraci v Mělníku.

Ve středu bylo v plánu už jen otestovat výdrž našich mostů, převážně jejich nosnost, která byla vyšší, než by kdokoliv asi čekal (nejvíce asi 2 kg) a po obědě jsme bohužel museli jet domů.

Děkujeme profesorům, za skvěle zorganizovaný MF kurz, že na nás měli celou dobu nervy a těšíme se snad na další MF kurz příští rok!

Za O6.A Zuzana Lauberová