Regionální výběrová konference EYP v Hradci Králové

Ráno dne 11. listopadu se studenti sešli na pražském vlakovém nádraží a vyjeli směr Hradec Králové, kde na ně čekala regionální konference EYP CZ probíhající v anglickém jazyce. EYP (neboli European Youth Parliament, v překladu Evropský parlament mládeže) je nezisková organizace pořádající různé konference a jiné vzdělávající akce pro studenty.

Celý první den jsme věnovali hraní poznávacích her, a to nás s ostatními delegáty stmelilo a naladilo na skvělou přátelskou atmosféru. Na závěr úvodního dne jsme měli večeři v rámci Eurovillage. Probíhalo to tak, že každé zúčastněné delegaci byla přidělena nějaká evropská země a následně si připravili stánky s tradičním jídlem, v našem případě to bylo Španělsko.

Druhý den jsme se pustili do samotného debatování. Na EYP konferencích se řeší současné problémy, se kterými se potýká Evropský parlament v reálném životě. Byli jsme rozděleni do komisí, kde několikačlenná skupina lidí řešila potíže jako energetická krize, neférové podmínky v mezinárodním obchodě, moderní otroctví, právo na interupci, šíření exotických nemocí z cizích krajin a další. Diskutovat takto vážná témata není lehké, ale přesto jsme došli k několika způsobům řešení, a ty jsme sepsali do rezolucí.

Po tomto náročném dni jsme se potřebovali trochu odreagovat a naštěstí byl pro nás připravený večerní program v podobě diskotéky. Měli jsme se převléknout do nejrůznějších kostýmů. V našem podání silně dominovalo zastoupení různých verzí zpěvačky Taylor Swift, ale objevily se i různé jiné filmové postavy, řečtí bohové a mnoho dalších.

Poslední den jsme před všemi delegáty představili naše rezoluce a hlasovali jsme o nich na tzv. valném shromáždění (General Assembly). Po hodinách obrovského množství dotazů, připomínek, názorů a dohadů si několik komisí dokázalo obhájit své rezoluce. Tyto tři dny uběhly jako voda, ale budeme na ně s radostí vzpomínat a doufáme, že se co nejvíce z nás zúčastní i národní výběrové konference v Kolíně.

Nikol Príhodová O5.B