Exkurze do Temelína

Dne 9. 1. 2024 se naše třída kvinta B za pedagogického doprovodu pana profesora Lesáka a pana profesora Kopeckého zúčastnila exkurze do jaderné elektrárny Temelín na jihu Čech. Do elektrárny jsme se dostali za necelé dvě hodiny jízdy autobusem.

Elektrárna Temelín je jedna ze dvou českých jaderných elektráren. Nachází se na 143 hektarech půdy, které patřil společnosti ČEZ. Elektřina se vyrábí ve dvou výrobních blocích a celkové rozložení a chod elektrárny je uzpůsoben tak, aby se nikomu nemohlo nic stát. Pro návštěvníky i zaměstnance platí všemožné vstupní kontroly a vypadá to tak trochu jako na letišti. Kvůli bezpečnosti jsme také museli mít na hlavě helmy.

Když někdo řekne jaderná elektrárna, všichni si jistě jako jednu z prvních věcí vybavíme chladící věže. My jsme se k nim v rámci exkurze dostali a právě u nich nám paní průvodkyně řekla, že nejčastější dotaz je kladen na výšku věží. Tipli byste si kolik to je? Ráda vám prozradím, že výška chladících věží v Temelíně je celých 155 m!

Také jsme se byli podívat do prostoru sekundárního oběhu, což je zařízení vyrábějící elektřinu. Poté jsme ještě měli možnost se podívat do muzea, které bylo v informačním centru umístěném pár metrů od samotné jaderné elektrárny, a většina z nás této možnosti využila. Celou tuto naši exkurzi jsme zakončili prohlídkou celé elektrárny pomocí speciálních brýlí s virtuální realitou a tím nám bylo umožněno podívat se např. k reaktoru elektrárny nebo být uvnitř chladící věže. Virtuální prohlídka byla samozřejmě obohacena o komentář virtuálního průvodce.

Tento výlet byl velice zajímavý a za celou třídu můžu říct, že jsme si to užili. Určitě tuhle zkušenost doporučujeme i dalším třídám a všem nadšencům pro vědu a techniku.

Miriam Plchová (O5.B)