Štrasburské překvapení: Dojmy z nezapomenutelného zájezdu

Předvánoční čas jsme si zpříjemnili poznávacím výletem do evropské metropole – do Štrasburku. Naše cesta započala ve středu 6. prosince ve večerních hodinách, kdy jsme se sešli před budovou školy a za doprovodu profesorek Skrčené, Svobodové a Šimkové vyrazili vstříc dobrodružství. Cestu nám zpříjemnily komentáře pana průvodce Kamila, ty se týkaly především francouzské historie a informací o pauzách na záchod.

Ve čtvrtečních brzkých hodinách jsme dorazili k dominantě města, kterou je Evropský parlament. Nejprve nás pan Kamil provedl krásami okolí tohoto místa a následně jsme zavítali přímo do útrob eliptické budovy. Na jejím nádvoří jsme si udělali společnou fotografii a pana Kamila nahradila lokální průvodkyně. Ta nás provedla vnitřkem budovy a celou svou prohlídku zakončila filmem o obecném fungování Evropské unie a jejích výhodách.

Ještě dopoledne jsme byli autobusem přesunuti do centra města a mohlo začít opravdu velké dobrodružné poznávání. Společně jsme tak viděli Katedrálu Notre-Dame a malebné štrasburské uličky. Poté byl na pořadu dne rozchod a cestovatelé z Omské se vydali poznávat město na vlastní pěst. Někteří zamířili přímo do fastfoodových řetězců, jiné zaujala rozmanitost stánků s vánočními nápoji a typickými francouzskými (makronky) i německými pokrmy (preclíky). Měli jsme možnost se přesvědčit, že i Štrasburk jde s dobou a nabízí vrácení kelímků za zálohu.

Mlhavý večer byl zakončen přesunem na ubytování. To se nacházelo kousek od francouzsko-německých hranic na německé straně v obci Baden-Baden (němčináři přeložili jako „Koupat-Koupat“). Jelikož jsme dorazili brzy, někteří účastníci zájezdu se vydali na procházku do místní dominanty, tedy Kauflandu („Nákupní pozemek“). V penzionu jsme se také ráno nasnídali a mohli pokračovat zpět na francouzskou stranu Alsaska.

V pátek nás mimo prohlídku dalších památek (Vauban Dam, Kostel sv. Tomáše, La Petite France, Paroisse Saint-Nicolas) čekala jízda lodičkou. Jednalo se o krásné shrnutí celých dvou dní. Pak už nezbývalo než odjet zpět do reality Gymnázia Omská. Díky rychlé, zběsilé a pro spánek lehce nekomfortní jízdě jsme do Prahy nakonec dorazili o 3 hodiny dříve. Dle informací od účastníků sedících vepředu nás celou jízdu doprovázelo pro řidiče nečekané blikání radarů.

I tak jsme si zájezd velmi užili a bohužel pro maturanty nás žádný další takový nečeká 🙁

Tomáš Vlasák, Kateřina Sitná (O8.B)