Zájezd do jižní Anglie

V termínu 9.-16.9. jsme se vydali na poznávací zájezd do jižní Anglie. Společně se sextou B s námi jely i profesorky Fialová, Říhová a Pivault Burgonová; a také oranžová Máňa (tak přezdíval pan průvodce našemu autobusu). První den v Anglii jsme zahájili prohlídkou města Portsmouth, podívali jsme se i na vyhlídkovou věž Spinnaker Tower a projeli se lodí kolem města. K večeru jsme po náročné cestě konečně dorazili do našich hostitelských rodin.

Druhý den ráno nás Máňa opět vyzvedla a my se vydali do nedalekého města Brighton. Plán byl jasný. Prošli jsme Lanes, což jsou malebné uličky, kde jsou různé obchody, a zamířili k bývalé královské rezidenci, k Royal Pavilion. Poté následovala cesta na Hever Castle. V jeho krásném areálu jsme strávili zbytek odpoledne.

Následující dny jsme navštívili město Winchester, známý přírodní úkaz Stonehenge a nedaleké Salisbury. Lodí jsme se projeli na Isle of Wight, kde jsme navštívili Osborne House, sídlo královny Viktorie s krásnými zahradami, honosným domem a dokonce i soukromou pláží. Bohužel nás doprovázelo typické anglické počasí, takže deštník byl opravdu potřeba.  Při návštěvě města Hastings jsme nejdříve zavítali do pašeráckých jeskyň a dozvěděli se o jejich bohaté historii. S Máňou jsme se také podívali do dalšího přímořského městečka Eastbourne. Nejlepším zážitkem byly útesy Seven Sisters, kde jsme se procházeli za sluníčka a kde se při západu pár odvážlivců smočilo i v moři.

Poznávací zájezd se chýlil ke konci a nám ještě chybělo prozkoumat krásy Londýna. Začali jsme plavbou po Temži a vystoupili pod Big Benem. Bohužel den před naším odjezdem z České republiky zemřela královna Alžběta II., takže se centrum Londýna připravovalo na její pohřeb. Prošli jsme přes Westminster až k Buckinghamskému paláci, dále jsme pokračovali na Trafalgarské náměstí, přes China Town až na Oxford Street, kde nás čekal rozchod. Vyzkoušeli jsme si jízdu v Londýnském metru a dojeli na vyhlídku z mrakodrapu, kde jsme Londýn měli jako na dlani. Pak už nás čekal přesun k Máně, kde jsme si dali párky, které nám zařídili páni řidiči, a vyrazili jsme domů. Bohužel..

Zájezd měl velmi nabitý program, ale my díky tomu poznali velký kus jižní Anglie. Myslím, že můžu mluvit za všechny účastníky – zájezd jsme si opravdu moc užili. Obrovský dík patří našim krásným profesorkám, pánům řidičům za bezpečí po celý zájezd a samozřejmě panu průvodci (přezdívaný Náčelník), bez něj by to nebylo ono!

Tereza Halouzková (O6.A)