Zájezd do Londýna a okolí

Předposlední zářijový týden (19. – 24.9.) se u většiny studentů septimy B a A nesl v duchu poznávání britské kultury a nových míst. Společně jsme za doprovodu profesorského tria Fialová-Pivault Burgonová-Bruner vycestovali do Londýna a jeho blízkého okolí.

V pondělí po vyučování pro nás přijel autobus s průvodkyní Bárou, tu většina účastníků znala ze zájezdu v tercii na jih Anglie. Po naložení zavazadel nezbývalo než zamávat paní profesorce Plevové a mohlo se vyrazit do Velké Británie.

V brzkých ranních hodinách jsme konečně dorazili do Londýna, a tak jsme mohli začít poznávat velkoměsto. Podívali jsme se na některé z památek – Tower Bridge a Katedrála sv. Pavla – moderní část londýnského centra a mnoho dalšího. K večeru jsme se přesunuli do Croydonu – jedné z částí Londýna – kde na nás čekaly hostitelské rodiny.

Další den se vyrazilo do Oxfordu, nejprve na místní univerzitu. Zde jsme měli prohlídku s audioprůvodcem. Poté nás čekal rozchod ve městě – někteří se zde vrhli na nakupování, jiní radši poznávali památky. A tím také skončil program a jelo se zpět do Croydonu a následně do rodin.

Cílem čtvrtého dne byl Stonehenge, kam jsme dorazili asi po dvou hodinách jízdy autobusem. Následně jsme se jiným autobusem přepravili asi čtyři kilometry přímo k historické památce a mohli obdivovat onu krásu. Abych byl upřímný, kameny jsem čekal větší 😐 Ty, které bolely nohy, zpět odvezl autobus, zbytek se vydal pěšky k Návštěvnickému centru, odkud jsme předtím vyráželi. Dalším místem, které jsme navštívili, byla katedrála v Salisbury. V centru nás již tradičně čekal rozchod a následně cesta zpět do rodin.

Poslední den ve Velké Británii jsme strávili opět v jejím hlavním městě. Tentokrát všechny čekal brzký budíček, protože bylo potřeba zabrat místo na londýnském parkovišti, a tak jsme byli v Londýně poměrně brzy. Ještě lehce rozespalí jsme navštívili další památky – Alžbětinu věž, ve které se nachází zvon Big Ben, Dover House, Park sv. Jakuba a další. Samozřejmě nesměla chybět jízda metrem a následný rozchod v centru.

Po třech hodinách jsme se znovu sešli a mohli vyrazit k autobusu. A pak hurá do Prahy. Cesta se nám v Německu prodloužila asi o 5 hodin kvůli koloně, a tak jsme dorazili až v pozdních odpoledních hodinách.

I přesto jsme si výlet velmi užili, velký vděk za organizaci a doprovod patří paní profesorce Failové, paní profesorce Pivault Burgonové a panu profesorovi Brunerovi. Také děkujeme naší průvodkyni Báře, která využila všech svých právních znalostí a dokázala nás efektivně protáhnout přes britsko-francouzské hranice, že jsme dokonce stihli dřívější vlak v Eurotunelu.

Tomáš Vlasák (O7.B)