Mezinárodní konference GOMUN

Mezi dny 4. až 7. listopadu 2022 se na naší škole konala mezinárodní konference simulující OSN – GOMUN. Konference se zúčastnilo přes 200 účastníků z celého světa, kteří v rozmezí 4 dní debatovali o nejpalčivějších celosvětových problémech.

Konference začala v pátek na Magistrátu hl. města Prahy zahajovací ceremonií, na které kromě hlavních organizátorů vystoupili mladý delegát do OSN Pavel Linzer, politolog a spisovatel Jiří Pehe a Kryštof Stupka, aktivista a další mladý delegát do OSN. Poté se studenti v předem rozdělených komisích přesunuli do centra Prahy, kde se věnovali seznamování.

Další dva dny se studenti účastnili hlavní náplně celé konference, debatování o jimi vybraných tématech. Každý student zastával názor jiné země a společně se snažili najít řešení, které poté sepisovali do rezolucí. Mezi 13 diskutovanými tématy byly např. konflikt o Náhorní Karabach, studená válka mezi Saúdskou Arábií a Íránem, reakce na přírodní krize. Tento rok byly vytvořeny také dvě speciální komise Future: Legal, komise, která se posunula o 50 let dopředu, aby vyřešila přelidnění a ustavila podmínky genetické modifikace, a Historické Rady bezpečnosti, která se naopak přesunula o několik tisíc let zpět, aby předešla Trojské válce. Nedělní program byl zakončen již tradičním plesem na Masarykově koleji v Dejvicích.

Celá akce byla zakončena v pondělí znovu na Magistrátu, kde se všechny rezoluce prodiskutovaly na Valném shromáždění. I přes únavu všech zúčastněných vznikaly zajímavé debaty, do kterých zasahovali i třeba řečtí bohové z historické komise.

GOMUN 2022 se i přes některé neočekávané situace povedl. Za celý organizační tým bychom chtěli poděkovat všem adminům a učitelům, kteří si našli čas a ohromně nám pomohli s organizováním celé konference.

Za organizační tým

Adam Kryhut, 06.B