Konference MEDMUN v Mentonu

Ve čtvrtek 30.3. se osmičlenná delegace společně s paní profesorkou Pivault Burgonovou vydala do Francie na konferenci MEDMUN. MEDMUN je konference typu MUN (simulace OSN) určená jak pro středoškolské, tak pro vysokoškolské studenty a je pořádána francouzskou univerzitou Sciences Po. Konference se odehrávala v Mentonu, malém městečku na jihu Francie.

Cesta tam nás vyšla v podstatě na celé odpoledne, protože jsme museli přestupovat v Mnichově a posléze jsme ještě z Nice do Mentonu jeli vlakem. Naštěstí cesta proběhla bez větších problémů, a tak jsme večer měli čas obdivovat krásy Mentonu.


Vše začalo další den v nádherném kulturním domě Palais de l’Europe. Tam jsme si poslechli úvodní řeč od organizátorů a také od francouzské diplomatky Anne-Claire Legendre. Po skončení zahajovacího ceremoniálu se všichni účastníci přesunuli na univerzitní kampus, kde se poté odehrával zbytek konference. V pátek se ještě nedebatovalo, ale delegáti se spíše seznamovali s ostatními ve svých komisích. Páteční den byl zakončen večerní párty v Casinu Barrière.

Sobota již byla celá zasvěcená debatám. Různé komise se věnovaly různým tématům, od geneticky modifikovaných organismů, přes drogové kartely v Latinské Americe, až po válku v Íránu v roce 2009. Delegáti bez přestávky celý den debatovali, někdy i o dost absurdních tématech. Sobotní den byl také zakončen večerní párty, tentokrát na pláži.

Poslední den konference byl opět plný žhavých debat, v některých případech až vyhrocených hádek. Výsledkem dvoudenního snažení všech delegátů byly ve všech komisích dvě rezoluce, jádro celé OSN. Odpoledne se všichni přesunuli na závěrečný ceremoniál, opět do Palais de l’Europe.

Po skončení jsme se ještě vydali na krátký výlet do Monaka, které od nás bylo přibližně 10 minut vlakem. Vzhledem k jeho velikosti jsme ho za večer stihli projít skoro celé.

Závěrečný den našeho výletu začal brzy, protože jsme měli ještě v plánu projít město Nice než odletíme. Vydali jsme se i na místní kopec, kde jsme měli celé město jako na dlani. Zajímavým zážitkem byl také místní bleší trh, kde jsme smlouvali a nakoupili suvenýry. Cesta do Prahy byla podstatně delší kvůli pětihodinovému přestupu v Mnichově. Někteří z nás se zde aspoň vyspali a jiní zase najedli. Až na to, že kufr jedné členky výpravy málem skončil ve Frankfurtu místo v Mnichově, se cesta obešla bez dalších problémů a do Prahy jsme všichni přiletěli živí a zdraví.

Adam Novák (O6.A)