Zeměpisná exkrze: Návštěva MS kraje 8.-12. 5. 2023

Dne 8. 5. 2023 se studenti zeměpisného semináře ze septim a G3 vydali na poznávací kurz do Ostravy. Celý pětidenní výlet zastřešovali profesoři Groll a Dvořák – mimo jiné oba rodáci z Ostravy. Cílem výletu bylo především odhalit a přiblížit pražským studentům tento vzdálený kraj a možná ho i ukázat v úplně novém světle. 

Odjížděli jsme v pondělí odpoledne z pražského hlavního nádraží. Po třech dlouhých hodinách strávených na cestě, jsme s mírným zpožděním přijeli do Ostravy a dopravili se k našemu ubytování poblíž Masarykova náměstí, v samém srdci města. 

Úterý byl první den poznání tohoto kurzu. Využili jsme poměrně pěkné počasí a vyjeli jsme vlakem do nedalekého městečka Štramberk, známého především díky nejstarším nalezeným pozůstatkům pračlověka na našem území, štramberským uším, trúbě a vápencovému dolu Kotouč. Následovala procházka malebnou krajinou do vedlejší Kopřivnice, kde jsme ještě před odjezdem zpět do Ostravy navštívili muzeum automobilky Tatra. 

Středa a čtvrtek už ale byly plně věnovány prohlídce krás Ostravy. Na krajském úřadě nás uvítal a s celým krajem seznámil samotný hejtman Moravskoslezského kraje pan Ivo Vondrák. Na radnici města jsme se setkali s organizátory projektu FajnOVA – strategický plán rozvoje města Ostravy a také jsme absolvovali prohlídku různých sálů a vyhlídkové věže radnice. Dále jsme navštívili například Přírodovědeckou fakultu Ostravské univerzity, Dolní oblast Vítkovic, bývalý uhelný důl Michal nebo Emu – haldu navezené hlušiny, ze které je jeden z nejkrásnějších výhledů na celé město. 

V pátek ráno už byl ale čas na odjezd zpět do Prahy. Cesta byla jistě mnohem klidnější, než ta pondělní, už jenom proto, že většina lidí ji využila k odpočinku a dospání celého týdne plného zážitků. 

Ondřej Školný, O7A