Zájezd do Černé Hory – září 2023

Během dnů 17. a 24. září 2023 se třídy Septima A, Septima B a G3.A zúčastnily poznávacího zájezdu do Černé hory. Spolu s námi se na zájezd vydali profesorové Martin Bojkovský, David Burian a vedoucí zájezdu Štěpán Groll. Náš výlet jsme po náročné cestě autobusem zahájili prohlídkou historického centra města Budvy, po kterém jsme se mohli vydat ubytovat do blízkého Bečići, kde se nacházel náš hotel. Zbytek dne jsme strávili koupáním v moři a doplňováním energie v místních restauracích. 

Druhý den se naše výprava vydala na dlouhou horskou túru k pevnostem Církvice. Během cesty jsme se kromě zmiňovaných ruin seznámili i s památníkem místního povstání a užili si nádherné výhledy na tamější hory. Délka trasy se sice z avizovaných 16 km prodloužila na asi 19 km (průvodce se později obhajoval nepřesností GPS), ale i přesto jsme si výšlap všichni velice užili. 

Další den jsme navštívili vesničku Njeguši, známou pro její typický pršut, město Cetinje, přezdívané také jako „město paláců“ s nejzásadnějším pravoslavným kostelem v zemi, a mauzoleum Lovčen, které se nachází ve velmi vysokých nadmořských výškách. Ani v tento den nechybělo večerní koupání a posezení s přáteli. 

Čtvrtý den jsme začali neobvykle koupáním v moři po 5kilometrové procházce po pobřeží moře a později se vydali na projížďku lodí po krásném Skadarském jezeře.  

Ani předposlední den jsme nevynechali výšlap k pevnosti Vrmac, ze které jsme se po dlouhých serpentinách vydali do historického Kotoru. Město nás udivovalo nádhernými hradbami, jak kolem celého města, tak i nad městem v horách, a také znatelným vlivem na architekturu bývalým vládcem oblasti – Benátkami. I v tento den jsme se vydali na plavbu, tentokrát jsme propluli Bocou Kotorskou. 

Výlet nám rychle utekl a nastal poslední den našeho zájezdu. Po sbalení věcí a uklizení pokojů jsme se vydali zpátky až za hranice Černé hory do blízkého města Dubrovníku. Město, opět se silným Benátským vlivem, se opravdu hemžilo lidmi, což ovšem nesebralo na celkovém dojmu z nádherné tamější architektury, která se často objevovala třeba v seriálu Hra o Trůny. Bohužel nám na poslední den nepřálo počasí, a tak jsme se valnou většinu odpoledních hodin schovávali před deštěm. 

Zájezd se ovšem jinak nádherně vydařil, během týdne jsme poznali přírodní i kulturní stránku nádherné balkánské země. Za celou výpravu bych rád poděkoval řidičům za bezpečné dopravení do našich destinací, bezchybnému panu průvodci a samozřejmě pánům profesorům, kteří nám celý zájezd bezvadně zorganizovali. 

Adam Kryhut, O7.B