Konference GOMUN23

Ve dnech 3. – 6. listopadu 2023 se na naší škole uskutečnil již sedmý ročník mezinárodní konference GOMUN, simulující OSN. Letošního ročníku se zúčastnili přes 230 účastníků, převážně mladých studentů, z celého světa. Uvítali jsme delegace z Ázerbájdžánu nebo Gruzie.

Vše začalo tradičně v pátek na Magistrátu hl. města Prahy zahajovací ceremonií, na které vystoupili jak hlavní organizátoři, tak francouzský velvyslanec v České republice Alexis Dutertre spolu s Alice Thomassen a Wiliamem Dannyem za Britskou ambasádu. V odpoledních hodinách se účastníci věnovali seznamovacím aktivitám v centru Prahy.

V sobotu a neděli započalo debatování v jednotlivých komisích. Každý student reprezentoval nějaký stát a při diskuzi zastupoval jeho názory na daná témata. Společně se snažili přinést řešení probíraného problému. Tento rok organizační tým nově vytvořil Krizovou komisi a komisi pro drogy a kriminalitu. Celkově studenti debatovali v osmi komisích na vybraná témata. Nejvýraznější komisí se stala komise Rada pro lidská práva s tématy- Pokračující problém etnického násilí v arabském světě a Africe a Řešení problému porušování práv žen v Íránu. Studenti zde dovedli debatu na jinou úroveň a během velmi chaotické diskuze nakonec přišli s velmi racionálním řešením. Další diskutovaná témata byly například probíhající občanská válka v Sudánu, ukončení války v Mali či zajištění svobody tisku. Neděle byla zakončena již tradičním plesem na Masarykově koleji.

Konference byla zakončena v pondělí, kdy jsme se opět přemístili na Magistrát hlavního města Prahy. Zde účastníci představili své rezoluce na tzv. General Assembly, kde je obhajovali. Tento rok se organizační tým snažil přinést novinky do posledního dne, a tak někteří účastníci mohli získat ocenění „Best delegate“ nebo „Best newcomer“, vyřezané do skla, která se vyráběla na naší škole.

Celá konference se velmi povedla a za organizační tým velmi děkujeme všem adminům a učitelům, kteří nám pomohli s jejím průběhem. Těšíme se na příští rok, a to ještě ve větším počtu.

Na fotografie z celé akce se můžete podívat na odkazu ZDE.

za organizační tým Olga Škodová, O6.B